Anne en Johan gingen gedurende de middag in op de kern van asset management en de maatschappelijke verantwoordelijkheid die asset managers dragen. Door de vele vragen van de studenten ontstond een levendige discussie over de invloed van asset managers op de samenleving. Thema’s als de energietransitie, defensie-investeringen en de impact van technologie, AI en digital finance op de toekomst van beleggen stonden hierbij centraal.
Anne nam de studenten mee in zijn loopbaan en vertelde over zijn studietijd, zijn verschillende functies bij ING, zijn rol als pensioenbestuurder en de weg die hem uiteindelijk bij BlackRock bracht. Als asset manager kom je voor veel verschillende vraagstukken te staan, dus heb je veel aan een diverse achtergrond. Johan reflecteerde op de afwegingen die hij tijdens zijn carrièrepad heeft gemaakt. Door hun verschillende achtergronden lieten beide sprekers zien dat je op verschillende manieren een bepaald station kan bereiken. De belangrijkste boodschap: kies een richting die je intrinsiek motiveert.
Hoewel Anne en Johan vergelijkbare functies vervullen zijn de organisaties waar zij voor werken, hoewel dit beide asset managers zijn, wezenlijk anders. Tijdens het gesprek werd veelvuldig ingegaan op het verschil tussen grote en kleine asset managers. Onder meer de klanten die zij bedienen, het type investeringen dat zij doen en de mate van betrokkenheid bij de portfoliobedrijven. Door deze verschillen te bespreken kregen de studenten een duidelijk beeld van de verschillen die binnen de asset management sector bestaan.
De studenten waren er geboeid door de impact van AI op de asset management sector. Zo stelden ze vragen over de invloed van AI op beleggingsstrategieën en hoe de toenemende digitalisering de selectiecriteria voor nieuw personeel beïnvloedt. AI-skills zijn volgens Anne en Johan niet van doorslaggevende waarde. De belangrijkste eigenschapen van een succesvolle sollicitant zijn nog altijd zijn of haar intrinsieke motivatie, kennis van (financiele) economie, en, volgens Anne en Johan het allerbelangrijkst, de authenticiteit van een student.
Na afloop van het plenaire deel werden onder het genot van een drankje verdere verdiepende vragen gesteld en ervaringen uitgewisseld. Deze open gesprekken boden studenten een unieke kans om direct contact te leggen met ceo’s uit de sector en een beter beeld te krijgen van de kansen en uitdagingen binnen asset management.
Zowel voor DUFAS als de Universiteit en de studenten was het een geslaagd event en we kijken uit naar de volgende edities. Meer informatie over de College Tour of benieuwd naar de carrièremogelijkheden binnen de assetmanagementsector? Kijk vooral even rond op deze website.